Voeding baby 7 maanden; baby-, moeder- en bijvoeding, advies en meer (2022)


Voeding baby 7 maanden behandelt de voeding voor baby’s van 6 tot 7 maanden en voor de moeder. Van melkvoeding naar vaste voeding; een belangrijke stap voor u en de baby 6-7 maanden! In de zesde en zevende maand zal de baby over het algemeen klaar zijn voor de eerste hapjes. Soms gebeurt dit al eerder als de kleine er al klaar voor is. De baby 6-7 maanden begint rond deze leeftijd vaak met kruipen. Zorg er daarom voor dat het huis veilig is. Ook kunnen de eerste melktandjes tevoorschijn komen. Dit gebeurt meestal rond de zeven maanden. Het doorkomen van de tandjes kan zeer doen bij de voeding baby 7 maanden.De baby stopt nog steeds graag speelgoed in zijn mond. Maar zal er ook meer mee gaan gooien. Het kindje herkent steeds meer bekenden en is selectiever met het lachen naar mensen. Stel als ouder onbekende mensen voor zodat de baby weet dat het goed zit. Voorlezen, muziek en spelletjes vindt de baby 6-7 maanden erg leuk. Het gaat hen vooral om de vrolijke tonen en lachjes. Na zes à zeven maanden zal het kindje meer zijn handjes gaan gebruiken om bijvoorbeeld een gezicht te voelen. Ook kunnen de kindjes gaan beginnen met praten. Vaak zijn het geluidjes in de vorm van da, ma, ba en pa. Bij tweemaal hetzelfde woordje kan het bijvoorbeeld op “papa” lijken. Dit is echter eerder toeval als opzet. Het is wel belangrijk om het praten te stimuleren. Zo wordt er bijvoorbeeld snel gereageerd op de eigen naam. En het kindje zal steeds meer woordjes herhalen. Ook houdt een baby 6-7 maanden van interactie met andere baby’s. Laat de baby het weten als je even weg moet, anders kan verlatingsangst ontstaan.

Het gewicht een jongetje van zes maanden is ongeveer 7.900 gram. Bij zeven maanden is dit ongeveer 8.300 gram. Een meisje weegt bij zes maanden ongeveer 7.300 gram. En bij zeven maanden 7.650 gram. Dit is een gemiddelde van Nederlandse baby’s, in andere landen kan dit anders zijn. Belangrijk bij de groei is dat de baby gezonde voeding krijgt met voldoende vitamines en mineralen. Ook is het belangrijk dat de baby 6-7 maanden op tijd rust en voldoende uren slaapt.

Borst-voeding baby 7 maanden

Na de geboorte kan de moeder door hormonale veranderingen meestal borstvoeding geven. Het geven van borstvoeding heet ook wel lactatie. Met borstvoeding tot ongeveer zes maanden profiteert de baby optimaal. Daarnaast heeft de baby 6-7 maanden niets anders nodig. Het mooie van borstvoeding is dat de hoeveelheid en samenstelling meegroeit met de behoefte van het kindje. Het aantal borstvoedingen varieert. Rond de zes maanden worden er meestal zes voedingen gegeven. Daarna wordt er vaak afgebouwd tot het eerste levensjaar. Tussenpozen van twee tot drie uur zijn daarbij belangrijk om de melk te verteren. De baby 6-7 maanden geeft zelf goed aan wanneer hij honger heeft en wanneer het genoeg is. De hoeveelheid borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding is afhankelijk van het geslacht en het gewicht. Doorgaan met borstvoeding kan zolang de moeder en het kindje dat willen. Als het kindje begint met vaste voeding en minder borstvoeding vraagt dan zal de melkproductie minder worden. Dit is een normaal proces.

Het kan zijn dat de moeder na zes maanden wil stoppen met het geven van borstvoeding. Dan dient er tot het eerste levensjaar opvolgmelk gegeven te worden. Flesvoeding voor na de leeftijd van zes maanden wordt opvolgmelk genoemd. De melk is namelijk belangrijk voor de groei van het kindje. Tot het eerste levensjaar of langer doorgaan met borstvoeding kan ook, maar moeders zien dit vaak als onpraktisch.

Naast borstvoeding of flesvoeding hebben baby’s extravitamine Dnodig. Alle kinderen tot 3 jaar krijgen extra vitamine D. Zo wordt een eventueel tekort voorkomen, er is geen risico op een teveel.Deze extra hoeveelheid ligt nog iets hoger bij bepaalde groepen:

 • baby’s met een donkere huidskleur;
 • baby’s die helemaal niet, of weinig buiten komen;
 • baby’s die bij de geboorte minder dan 3 kilo wegen;
 • als de moeder al langere tijd ongezond of te weinig gegeten heeft.

In een aantal gevallen is het verstandig om geen borstvoeding te geven maar flesvoeding.Bij de volgende gevallen bij de moeder kan zij beter geen borstvoeding geven:

 • bij een Hiv-besmetting;
 • bij het gebruik van drugs;
 • open en niet behandelde TBC;
 • bij een chemotherapie behandeling;
 • bij een behandeling met radioactieve isotopen;
 • besmetting het humaan T-cel lymfotropisch virus I of II;
 • bij het regelmatig drinken van alcohol. Als alcohol gedronken wordt, beperk dit dan tot één glas. Het is verstandig de eerste 3 uur na de consumptie geen borstvoeding te geven.

Als het niet mogelijk is om de zuigeling op bepaalde momenten de borst te geven is het mogelijk om moedermelk af te kolven. Dit wordt ook wel borstkolven genoemd. Door een pompflesje aan de borst te zetten kan moedermelk opgevangen worden. Het voordeel is dat het bewaard kan worden. Deze moedermelk kan dan op een later tijdstip per fles aan de baby worden gegeven. Afkolven mag wettelijk onder de werktijd gedaan worden.Het kan zijn dat de moeder meteen wil stoppen met het geven van borstvoeding. Dan dient er tot het eerste levensjaar opvolgmelk te worden gebruikt. Omdat de melk belangrijk is voor de groei van het kind. Opvolgmelk is een flesvoeding voor een specifieke leeftijd.

Fles-voeding baby 7 maanden

Flesvoedingis het alternatief als de moeder geen borstvoeding kan of wil geven. Het wordt ook wel kunstvoeding of volledige zuigelingenvoeding genoemd. Het kan uiteraard ook gegeven worden in combinatie met borstvoeding. Flesvoeding wordt verkocht in de vorm van poeder en dient aangelengd en opgewarmd te worden. Het bestaat uit koemelk maar de samenstelling is sterk gebaseerd op die van moedermelk. Een koemelkallergie, al dan niet tijdelijk, kan voorkomen bij baby’s. Er zijn daarom verschillende allergievrije producten te koop. Merken flesvoeding verschillen nauwelijks van kwaliteit omdat er een wetgeving voor is. Omdat de baby in de zesde en de zevende maand flink groeit zal ook de hoeveelheid en frequentie van de flesvoeding verschillen. De verpakking geeft altijd een duidelijk advies. Maak zelf geen flesvoeding met koemelk, dit kan schadelijk zijn voor het kindje. Bij het gebruiken van een zuigfles gaan veel ouders op den duur over op zoetere dranken. Het gevaar van zoete dranken in een zuigfles is zuigflescariës. Zuigflescariës ontstaan als het kind voortdurend aan een zuigfles met zoete drank drinkt. Te lang gebruik van een zuigfles kan daarnaast slecht zijn voor de mondmotoriek en stand van de kaken. Opvolgmelk is flesvoeding en wordt ook wel groeimelk genoemd. Opvolgmelk is een goed alternatief naast of in plaats van borstvoeding. De opvolgmelk heeft een verschillende samenstelling per leeftijdscategorie.

Bijvoeden bij voeding baby 7 maanden

Bijvoeden is het introduceren van de eerste zachte hapjes van het kindje. Het wordt gegeven naast de borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding. De overgang dient namelijk geleidelijk te verlopen. Over het algemeen wordt er aangeraden om te wachten tot de zesde maand. De baby zal deze omschakeling waarschijnlijk zelf inleiden tussen de vijfde en de zesde maand of later. Voor het kindje is bijvoeden een belangrijke fase. Er zal kennis gemaakt worden met vast eten, maar er zijn nog andere belangrijke dingen. Zo zal het kindje door de eerste hapjes de kaakspieren ontwikkelen die nodig zijn om te praten.

De baby merkt zelf wanneer het tijd is om over te gaan van melk naar vaste voeding.Dit laat de baby ook merken met duidelijke signalen. Stopt de baby bijvoorbeeld regelmatig speelgoed in zijn mondje? En maakt de baby smakgeluidjes of hapbewegingen? Kijkt de baby meer naar eten of zuigt hij/zij meer op zijn vuistje? Waarschijnlijk zal de baby dan ook meer willen drinken en ’s nachts vaker wakker worden. Dit kunnen signalen zijn dat de baby kan beginnen met zijn eerste hapjes. Begin echter niet meteen bij het eerste signaal want het hoort ook bij de ontwikkelfase. Elke baby bepaalt dit moment op zijn of haar eigen tempo. De één is met zes maanden nog heel vertrouwd met melk. Terwijl de ander begint met signalen te geven als er net vijf maanden voorbij zijn. Bijvoeden is wennen en het moet vooral leuk zijn, laat het kindje het tempo zelf bepalen. Als je de kleine iets geeft wat hij/zij niet lekker vindt, blijf het dan toch geven. Het duurt voor de baby soms wat langer om eraan te wennen, toch is het belangrijk voor het latere eetgedrag. Stop wel met aanbieden als het kindje genoeg heeft gehad.

De baby kan zelf nog niet zo goed hapjes nemen en zal daar dus mee moeten oefenen. Alles is nieuw en alles is wennen, happen van een lepel, verschillende smaken en verschillende consistenties. Dus laat het kindje in kleine stapjes wennen aan het eten. Zacht gemaakte voeding en zachte smaken zijn belangrijk. Ook is het belangrijk om te variëren met de voeding. Verschillende voedingsmiddelen hebben immers verschillende vitaminen en smaken. Ook zal de baby later dan meer verschillende voedingsmiddelen lusten. Geef de baby nog geen gezoete of gezouten producten, begin met zachte smaken. Geen producten die nitraatrijk of glutenrijk zijn of vis of vlees bevatten. Vermijd honing voor het eerste levensjaar. Het is belangrijk dat de ouder bepaalt wat en wanneer de baby eet, maar de baby bepaalt zelf de hoeveelheid. Er zijn ook potjesvoedingen te koop voor verschillende leeftijden. Een nadeel kan zijn dat het kindje geen “losse” smaken leert herkennen.

Als de baby start met bijvoeding in de zesde maand dan kunnen in de zevende maand bijvoorbeeld nieuwe voedingsmiddelen geïntroduceerd worden. De baby leert grovere vaste voeding eten en eet steeds meer. Geleidelijk zal dan de borstvoeding vervangen worden door vaster voedsel.

Voeding van de moeder bij borstvoeding

Om te zorgen voor de beste kwaliteit moedermelk is het belangrijk om zelf gezond te eten. Omdatborstvoedinggeven energie van het lichaam vraagt, zijn er wat extra kilocalorieën (eenheid voor energie) per dag nodig. De moeder zal door verminderde lichamelijke arbeid en de aanleg van vetweefsel in de zwangerschapsperiode meer energie hebben en kan hierdoor beter voorzien in de productie van moedermelk. De benodigde extra energie is ongeveer 300 kilocalorieën per dag. Doordat de moeder tijdens de zwangerschap vaak aankomt in gewicht is gewichtsafname meestal gewenst. Als de moeder borstvoeding geeft zal het gewicht langzaam kunnen dalen. Dit komt omdat de moeder met het geven van moedermelk ‘energie’ aan het kind geeft. Tijdens het geven van borstvoeding hoeft er geen extra vitaminetablet te worden genomen, mits er gezond en gevarieerd wordt gegeten.

Tandjes

Het doorkomen van tandjes gebeurt gemiddeld tussen de zes en de negen maanden. Dit kan zorgen voor irritatie bij het kindje. Het kan zijn dat het kindje dan minder goed drinkt en eet en meer huilt. Meestal komt één van de twee onderste tandjes als eerste. Daarna volgen de twee boventandjes. De kiezen komen later, rond de twaalf tot vijftien maanden, maar soms verschilt de volgorde. Vervolgens komen de hoektanden. Als laatste van het melkgebit komen de laatste vier kiezen, zo rond de twee á drie jaar. Vaak is dit patroon vergelijkbaar met hetzelfde patroon van één van de ouders. Navraag bij opa en oma kan dus verhelderend werken.

Rapley methode

Een andere methode om vast voedsel te introduceren is de Rapley methode.De methode wordt in Nederland genoemd naar de onderzoeker Rapley.Deze methode werkt anders dan het aanbieden van gepureerd en gezeefd voedsel.Het introduceren van vast voedsel gebeurt rond de zesde maand. De baby mag zelf de voeding pakken en in zijn mondje stoppen. De baby kan hiermee experimenteren, onderzoeken en imiteren. De baby ontdekt zo dat er vele soorten voedsel bestaan. De baby krijgt hier deels de controle over wat hij/zij eet.Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen en de eventuele gevaren van deze methode.

Depressie van de jonge moeder

Een jonge moeder maakt veel veranderingen door in korte tijd. Lichamelijk, hormonaal, emotioneel en sociaal. Een baby vraagt veel zorg en verantwoordelijkheid. Hierdoor kan de moeder somber en emotioneel zijn. Deze huildagen vlak na de zwangerschap wordt de babyblues genoemd, 50-80% krijgt hier last van. Het gaat meestal vanzelf over.

Sommige vrouwen zijn maandenlang somber, ondanks dat ze zich zo op een baby hadden verheugd. Ze zijn neerslachtig, prikkelbaar en angstig. Dit wordt een postpartum depressie of postnatale depressie genoemd. Letterlijk een depressie na de zwangerschap. Soms beginnen de klachten pas na enkele weken of als de moeder stopt met borstvoeding of weer begint met werken. Bij een postnatale depressie heeft de moeder niet het gevoel blij te zijn met haar baby. Hierdoor komt er vaak ook nog een schuldgevoel bij. Dit werkt de moeder vaak nog verder in de put. De depressie kan wel maanden aanhouden.

Symptomen bij een postnatale depressie zijn onder andere:

 • boosheid;
 • veel huilen;
 • slapeloosheid;
 • vermoeidheid;
 • somber gevoel;
 • angstgevoelens;
 • weinig blijdschap met de komst van de baby.

Als er een postnatale depressie vermoeden is, is het verstandig een arts in te lichten.

Onderzoek voeding baby 7 maanden

 • Met de borst gevoede baby’s hebben een gezondere darmflora dan met de fles gevoede baby’s. De darmflora is een verzameling van bacteriën in de darmen. Deze bacteriën bieden bescherming tegen ziektes. Onder invloed van moedermelk kunnen de darmbacteriën beter bescherming bieden.
 • Loopstoeltjes voor kinderen van deze leeftijd kunnen zorgen voor loopproblemen op latere leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek.
 • Baby’s die met de borst worden gevoed huilen meer. Vrouwen geven wel eens aan te stoppen met borstvoeding vanwege de humeurigheid van de baby. Humeurigheid is echter volkomen normaal. Het is de enige manier waarop baby’s kunnen communiceren. Soms wordt het huilen verkeerd begrepen en zijn ze gewoon moe.
 • Veel vrouwen denken dat het geven van borstvoeding ten grondslag ligt aan uitgezakte borsten. Maar volgens Amerikaans onderzoek worden uitgezakte borsten niet veroorzaakt door borstvoeding. Roken en veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap lijken meer de oorzaak te zijn. Borsten blijken ook meer uit te zakken na iedere zwangerschap.

Babyvoeding reeks

Als DietCetera willen we u helpen uw baby zo goed mogelijk te voeden. Voor elke specifieke voedingsmethodiek of leeftijdsfase waarbij andere voedingsadviezen nodig zijn, hebben we daarom separate adviezen gemaakt. Dat betekent echter niet dat een heel voedingspatroon zal wijzigen. Soms zijn het beperkte aanpassingen, maar het is wel nuttig om die te weten.

De betreffende babyserie, met een deel tekstoverlap, bestaat uit de voedingsdoelen voor de fases:borstvoeding,baby (0 tot en met 3 maanden),baby (4 tot en met 5 maanden), voeding baby 7 maanden enbaby (8 tot en met 12 maanden).

Externe informatie voeding baby 7 maanden of producten

We zijn extern onderstaande boeken,betreffendebabyvoeding 6-7 maanden, voor u tegengekomen:

 • Alles over goed eten en bewegen met baby en peuter. Voedingscentrum, Nederlands, 96 pagina’s. Alles over eten en bewegen met 0-4 jarigen. Er is een duidelijke onderverdeling gemaakt in de leeftijdsgroepen binnen de leeftijd van 0-4 jaar, zodat je makkelijk je informatie kunt terugvinden.
 • Gezond eten voor baby’s en peuters. Auteurs Anne Sheasby & Jill Scott, Nederlands, 125 pagina’s. Kookboek met recepten voor warme hapjes voor baby’s en peuters, verdeeld naar leeftijdsgroepen: 4-6 maanden, 6-9 maanden, 9-12 maanden en 1-5 jaar.
 • Hap, Hap…, recepten en tips voor babyvoeding. Auteur Sonja van de Rhoer, Nederlands, 80 pagina’s. Voedingsadviezen voor baby’s tot een jaar: voor flesvoeding naar fruit-groente-hapje, voor de overstap van borst-/flesvoeding naar melk en graanproducten en voor de warme maaltijd met aan het eind enkele eenvoudige eenpansmaaltijden voor het hele gezin (3 personen).
 • HetAlbert Heijn assortiment babyvoeding 6 maanden en plus, ook digitaal te bestellen.
 • Met de paplepel. Auteurs Sylvia Mouwes & R. Pasmooij, Nederlands, 103 pagina’s. Na een uitgebreid hoofdstuk over voedingsleer volgt een groot aantal recepten, onderverdeeld in drie fasen: vier tot zes maanden, zes tot negen maanden en negen tot twaalf maanden.

Weten wat u als moeder en uw baby van 6 t/m 7 maanden het beste kunnen eten?

Het door uw DietCetera diëtist uitgeschrevenvoedingsadvieskunt u eenvoudig via onderstaande ‘diensten voor dit voedingsdoel’bestellen.De dienstenzijn specifiek gericht op baby’s van6 t/m 7 maanden.

Diensten voor dit voedingsdoel

Product typePrijs

Voedingsadvies

€ 9,95

>> Bestellen

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated: 07/29/2022

Views: 5768

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.