Hapjes uitbreiden (6 tot 8 maanden) (2022)

Terug naar Eerste hapjes De oefenhapjes (4 tot 6 maanden) Hapjes uitbreiden ( 6 tot 8 maanden) Naar volledige maaltijden (8-12 maanden) Voedingsschema's ( 4-11 maanden) Fruithapjes maken voor je baby Groentehapjes maken voor je baby Handige voor op je koelkast Wat kun je beter niet geven aan je baby? Leer je baby water drinken Leer je baby proeven Allergie of voedselintolerantie

Eerste hapjes

Vanaf 6 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maandengeleerd heeft met het eten van oefenhapjes. Met oefenhapjes heeft je kind kunnen wennen aan verschillende smaken enhet happen van een lepel. Vanaf 6 maanden heeft je kindje vastevoeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding.

Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet. Maarsommige dingen kun je beter nog niet geven aan je baby, zoals rauwvlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas en honing.

Hapjes uitbreiden (6 tot 8 maanden) (1)
Hoe bouw je de vaste voeding op?

Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd. Vanaf8 maanden kan deze volledige maaltijd een melkvoeding vervangen.

Zodra je kindje 12 maanden oud is kan hij met de pot mee-eten. Hiermee bedoelen we dat jij met je kind van dezelfde maaltijd kan eten,bestaande uit producten uit de Schijf van Vijf. Hieronder zie je een voorbeeld van een opbouwschema voor je baby.Het geeft een idee van hoe het kan gaan, maar niet ieder kind is hetzelfde. Sommigekinderen zullen al eerder wat meer op kunnen. Bij andere kinderen zal het watlangzamer gaan.Bij kinderen die wat later beginnen met oefenhapjes kan het schema watopschuiven. Ook het aantal melkvoedingen is een voorbeeld. Sommigekinderen zullen vaker een kleinere hoeveelheid drinken.

Wennen aan vaste voeding gaat in het tempo van jouwkind. Vergelijk je kind dan ook niet met andere kinderen. En vertrouw op jezelfen je kind. Heb je twijfels? Bijvoorbeeld omdat je kind echt niets wil eten ofomdat hij klachten heeft na het eten, zoals overgeven of diarree? Bespreek hetop het consultatiebureau.

Klik op de afbeelding om te vergroten, op te slaan of te printen.

Bekijk ook onze dagmenu's

Hapjes uitbreiden (6 tot 8 maanden) (3)

Klik op de afbeelding om te vergroten, op te slaan of te printen.

Bekijk meer voedingsschema's

Hapjes steeds minder fijnprakken

Begin eerst met gepraktehapjes, die je vervolgens steeds wat minder fijn maakt. Laat je kind langzaamwennen aan grovere stukjes. Blijf er altijd bij. Zo kun je meteen ingrijpen alser iets niet goed gaat. Nog een tip: Als je je kind zelf het eten laat voelenen vastpakken, dan leert hij op die manier ook de textuur kennen van zijn eten.Bijvoorbeeld of het hard of zacht is.

Rapley-methode

Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Lees meer over de Rapley-methode.

Let op genoeg vet

Jonge kinderen krijgen vaak iets te weinig vetten binnen. Daarom adviseren we om altijd wat margarineuit een kuipje op brood te smeren. Daarin zitten de goede onverzadigde vetten. Goed vet zit verder ook in bak- en braadvet uit een knijpfles en in olie, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Een warm hapje maak je extra lekker met een theelepeltje of klontje van de goede vetten.

Brood leren eten

Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeldgenoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.Bruin brood (of tarwebrood) zonder pitten en zaden is goed om meete beginnen. Het bevat iets minder vezel dan volkoren brood. De darmen van jekind wennen zo rustig aan vezels in de voeding.

Om te leren kauwen geef jevanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezenheeft, bijt en sabbelt hij met z’n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren,wat ook belangrijk is voor de spraakontwikkeling van je kind. Gaat dat goed,stap dan geleidelijk over op volkorenbrood. Voldoende volkorenproducten etenverlaagt namelijk de kans op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Brood beleggen kan, maar hoeft niet. Het is voldoende om het broodalleen met margarine te besmeren. Bekijk onze pagina Wat is goed broodbeleg voor je baby?

Voedselallergieën bij baby’s

Om de kans op voedselallergieën bij je baby teverkleinen is het advies om, naast de oefenhapjes tussen 4 en 6 maanden tebeginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden is. Heeft jebaby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk omvroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en pindakaas.Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden. Overleg wel eerst met debehandelend arts of de diëtist van je kind.

Je kunt beginnen met een halve theelepelpindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekooktei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goedgaat kun je elke week een flinke eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind.Dit kan in één keer of verdeeld over enkele dagen per week. Hier kun je gewoonmee doorgaan.Geefje kind pindakaas zonder stukjes en zondertoegevoegd zout en suiker, bijvoorbeeld 100% pindakaas. Ei en pindakaas kun je bijvoorbeeldmengen met wat fijngemaakt fruit of gekookte groente of door een ander hapje

Meer over voedselallergieën bij baby’s of bekijk de folder Introduceren van pinda en ei bij baby's. (pdf)

Wat kan ik tussendoor geven?

Iets tussendoor geven pastin een goed eetpatroon. Als het maar past bij de leeftijd van je kindje: niette groot en niet te veel dus. Lekker is wat fruit, groente of wat bruin- of volkorenbrood.

Wat geef je te drinken?

Tot6 maanden heeft je baby genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Daarna kun je,naast de melkvoedingen langzaam ook andere dranken geven zoals water en lauwethee. Hoe je dat opbouwt lees je hier.

Metgewone koemelk geven kun je beter nog even wachten tot je kind 1 jaar oud is.Borstvoeding en flesvoeding is beter afgestemd op de behoefte van een baby. Hetbevat meer goede vetten, minder zout en minder eiwitten dan gewone melk. Eenbeetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoonverteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen.Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nierenzout nog niet goed verwerken, dus geef je liever zo min mogelijk zout.

Lust ‘ie het niet?

Lees onze tips bij leren proeven.

Méér dan alleen eten

Goed eten draait om meer dan wat je kindje eet. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon om samen aan tafel te eten op vaste eetmomenten. Bekijk de tips voor de eetopvoeding en maak de opvoedquiz.

Vitamine D voor sterke botten

Geef je kindje elke dag 10 microgram extra vitamine D tot hij 4 jaar is. Je kunt speciale druppels kopen bij de apotheek of drogist.

Naar volledige maaltijden (8-12 maanden)

Lees ook:

Is potjesvoeding gezond om te geven?

Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn. Zo went je kind niet aan ‘losse’ smaken. Kies daarom in het begin voor potjes met een enkelvoudige smaak. Lees meer.

sluiten

Kan mijn kind vegetarisch eten?

Je kind kan prima vegetarisch eten. Zorg er wel voor dat je het vlees goed vervangt, zodat je kind voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.

Vlees vervangen

Kies elke dag voor ei, tempé, tofu of peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.

Noten zijn ook goede vleesvervangers, maar let dan wel op verstikkingsgevaar. Geef kinderen tot en met 4 jaar alleen notenpasta en pindakaas (zonder suiker en zout). En wees voorzichtig met kinderen tot en met 8 jaar. Eet noten aan tafel en blijf erbij. Of geef bij twijfel alleen gemalen noten, pindakaas en notenpasta.

Vis

Eet je kind geen vlees, maar wel vis? Zorg dan dat je 1 keer per week vis geeft.

Groente

In groente zit ook ijzer. Dus geef je kind elke dag ook volop groente. In de Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoeveel jouw kind nodig heeft. In groente zit plantaardig ijzer. Het lichaam neemt dit minder makkelijk op. Vitamine C helpt om ijzer uit de voeding te halen. Geef je kind daarom bij elke maaltijd ook fruit, dan neemt het lichaam van je kind het ijzer beter op.

Kant-en-klare vleesvervangers

Ook kun je af en toe een kant-en-klare vleesvervanger nemen, zoals vegetarische reepjes of balletjes. Kijk voor je deze koopt goed op het etiket of ze wel een goede vleesvervanger zijn. In een goede vegetarische keuze zit in elk geval eiwit, ijzer en vitamine B1 of vitamine B12. Kijk verder op het etiket hoeveel zout er inzit. De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat nog niet goed verwerken. En ook voor oudere kinderen is te veel zout ongezond. Wat zijn goede vleesvervangers?

Helemaal geen dierlijke producten

Wil je je kind helemaal geen dierlijke producten te eten geven, dus ook geen melk, kaas en eieren? Geef je kind dan een vitamine B12-supplement en vraag advies aan een kinderdiëtist. Het is erg belangrijk dat je kind geen voedingsstoffen tekort komt, omdat je kind nog in de groei is.

sluiten

Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby?

Naast koemelk kun je in de winkel ook steeds meer melk van andere dieren kopen. Denk aan geitenmelk, paarden- en schapenmelk. Ook zijn er steeds meer plantaardige alternatieven van soja, haver en amandel. Maar deze varianten zijn niet geschikt voor baby’s onder de 6 maanden. Lees meer.

sluiten

Wat voor pap kan ik geven aan mijn baby?

Er bestaan veel soorten pap die je aan je baby kunt geven, zoals rijstebloempap, pap gemaakt van (volkoren)tarwe en havermoutpap. Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Lees meer.

sluiten

Mag mijn kindje al kruiden hebben?

Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.

Pas in het begin op met de wat pittigere kruiden zoals kerrie, paprikapoeder en peper. Als de mildere kruiden goed gaan, kun je de pittigere kruiden gaan proberen. Het is goed om te variëren en vermijd het vaak en veel gebruik van één soort kruid. Voor kleine baby’s geldt het advies om geen venkelthee en anijsthee te geven. Hierin kunnenstoffenzitten die niet goed voor ze zijn.

In borstvoedingsthee zit vaak ook venkel of anijs. Drink als je borstvoeding geeft geen borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee of anijsthee. Hierin kunnen stoffenzitten die niet goed voor je baby zijn.

sluiten

Wat is de beste babyvoeding?

In de eerste 6 maanden is borstvoeding de beste babyvoeding. Maar het kan zijn dat je door bepaaldeomstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Flesvoeding is dan hetalternatief.

Hapjes uitbreiden (6 tot 8 maanden) (4)

Voordelen borstvoeding

  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Alleen van vitamine D en K heeft je baby extra nodig.
  • Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in.
  • Baby’s ervaren minder pijn, bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen, als ze direct daarna borstvoeding krijgen.
  • Borstvoeding beschermt je kind mogelijk tegen overgewicht op latere leeftijd.

Flesvoeding (kunstvoeding) geven

Geef je flesvoeding (kunstvoeding) aan je baby? Dan maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Vitamine D heeft je baby nog wel extra nodig.

De eerste hapjes

Wat je geeft aan babyvoeding verandert langzaamaan wanneer je begint met het geven van eerste hapjes. In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Ze komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kindje 8 maanden is. Vanaf 8 maanden vervang je vervolgens langzaamaan de borstvoeding of flesvoeding voor echte maaltijden.

sluiten

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 11/12/2022

Views: 5772

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.